Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


X-men Kezdetek:Farkas                      Mindent a játékról

Újabb hollywoodi szuperprodukció tűnt fel, ami nem kerülhette el, hogy a filmmel párhuzamosan játék formában is a boltok polcaira kerüljön. Ha általánosítások és előítélet alapján, kipróbálás nélkül formálnánk véleményt a játékról, sok jóra nem számíthatna. Egy sikeres képregény megfilmesítéséből készült játék. (Egyébként nektek nincs elegetek abból, hogy mostanában minden prequel, azaz előzmény???) Az utóbbi időben futószalagon jönnek a nagy költségvetésű amerikai filmek végtelenül közepes és fantáziátlan játék átiratai (King-Kong, Transformers, Terminator Salvation, Bolt, Up, stb). Lássuk, sikerült-e elkerülnie Wolverine-nek ezt a csapdát  (nem vagyok hajlandó Rozsomáknak hívni, sajnálom).

Rögtön elárulom azoknak akik kattintottak, hogy igen, sikerült. Ezt nem a saját értékeinek hanem a műfaj klasszikus elemeinek következetes másolásának köszönheti. A XOW teljes egészében a God of War játékmenetét követi. Szinte minden alapvető játékelem onnan származik, csak a karakterek és a környezet új. Ez az oka annak, hogy csak egy gyorsteszt erejéig érdemes róla írni. Alig van benne eredeti ötlet, nincsenek a játéknak hosszasan elemzendő részei. A készítők viszont felismerhették, hogy ha már nem ez lesz az év legforradalmibb játéka, akkor legalább tisztességgel másolják le a God of War széria valamennyi elemét és akkor majdnem olyan jó játékot kaphatnak. Ezzel még mindig bőven kimagaslik az XOW a gagyi filmes adaptációk közül. Tisztességes iparosmunkát tettek le az asztalra, a végeredmény egy nem túl bonyolult, kellemes és élvezhető játék lett.

Tényleg megtalálható itt minden, ami a God of War-ban: repülő végtagok, látványos kivégzések, epikus csaták, fejlődő karakter (bár én a fejlődés hatásait alig vettem észre), fel-fel tűnő puzzle elemek és ügyességi-ugrálós részek, időnként “megfelelő időben gomb-nyomkodós” látványos akció jelenetek, stb. Talán az egyetlen egyedi dolog, ahogy Wolverine emberfeletti regenerálódását ábrázolja a program. A különböző sérülések mind meglátszanak az általunk irányított figurán, leszakad a fél arca, lyukat ütnek a golyók, majd szép lassan összeforrnak a sérülések. Ez a megoldás igen látványosra sikerült és feldobja az összképet.

A grafikára és a hangokra nem lehet panasz, hozzák a 2009-ben elvárható színvonalat. Külön ki kell emelnem, hogy van egy pár rész, ahol magas épületek tetejére kell feljutnunk. Az alattunk lévő hatalmas tér érzékeltetése különösen jól sikerült. Komoly tériszonyom volt a kanapén ülve.

Kellemes szórakozásnak tekinthető tehát az X-Men Origins: Wolverine. A műfaj kedvelőinek, és azoknak, akik egy önfeledt hentelésre vágynak, csak ajánlani tudom. Aki ennél többet vár egy játéktól, annak könnyen csalódást okozhat.